התקף חרדה הוא חוויה פתאומית של פחד עוצמתי אשר מפעיל תגובות פיזיות חמורות, זאת למרות שאין סכנה אמתית או סיבה נראית לעין. התקפי חרדה עשויים להיות מאוד מפחידים. כאשר מתרחש התקף חרדה עשויים להרגיש איבוד שליטה, חשש מהתקף לב או מוות.
אנשים רבים חווים פעם או פעמיים התקף חרדה במהלך חייהם, ואין בעיה נוספת כאשר המצב המעורר לחץ חולף. אולם, אם יש התקפי חרדה לא צפויים חוזרים, וחלק ניכר מהזמן את/ה מבלה מפחד להתקף חוזר אז את/ה סובל ממצב שנקרא הפרעת פאניקה.
אף כי הפרעת פאניקה אינה מסוכנת ומאיימת על החיים, היא עשויה להסב סבל רב ולהשפיע באופן משמעותי על איכות החיים. יחד עם זאת טיפול פסיכולוגי ו/או פסיכיאטרי יכולים להיות מאוד יעילים.
תסמינים
התקפי חרדה בדרך כלל מופיעים באופן פתאומי, ללא הזהרה. הם יכולים לתקוף בכל זמן – בעת נהיגה ברכב, בקניון, בשינה או במהלך פגישה עסקית. התקף החרדה עשוי להופיע לעיתים רחוקות או באופן תכוף.
להתקפי חרדה יש מהלך מגוון אך התסמינים מגיעים לשיא בתוך דקות. תיתכן תחושת עייפות ותשישות לאחר שההתקף חולף. הסימפטומים המאפיינים התקפי חרדה כוללים:
תחושת סכנה חריפה, פחד מאיבוד שליטה או ממוות, פעימות לב מואצות, הזעה, רעד או צמרמורות,
קוצר נשימה או לחץ בגרון, גלי חום, בחילה, כאבי חזה, כאבי ראש, סחרחורת, טשטוש בריכוז או בראייה, תחושת עלפון, תחושת ניתוק מהמציאות.
אחד הדברים הקשים לגבי התקפי פאניקה, הוא הפחד האימתני לגבי הגעת ההתקף הבא. החשש הזה מוביל להימנעות ממצבים שהתקפי חרדה עשויים להופיע.
מתי לבקש עזרה
אם יש לך תסמינים של התקף חרדה, בקש עזרה מקצועית מוקדם ככל האפשר. למרות היות התקף הפאניקה מאוד מטריד, הוא אינו מסוכן. יחד עם זאת קשה להתמודד עם פניקה ללא עזרה. ובלי הטיפול תהיה החמרה משמעותית.
הסימפטומים של התקפי חרדה יכולים להיות דומים לתסמינים של מחלה אחרת. כמו התקף לב. לכן חשוב לגשת לרופא אם אתה לא בטוח מה גורם לסימפטומים.
הסיבות להתקפי חרדה
גנטיקה, לחץ משמעותי, טמפרמנט אשר רגיש יותר ללחץ או לרגשות שליליים, שינויים מסוימים בתפקוד המוח, התקפי החרדה מופעים באופן פתאומי וללא הזהרה אולם לאחר אנליזה בטיפול ניתן לאתר את הטריגרים במצבים מסוימים.
ישנם מחקרים המצביעים על כך שהמערכת ההישרדותית של בריחה או לחימה כתגובה בעת סכנה, מעורבת בהתקפי החרדה. למשל אם אריה יופיע מולך, הגוף מגיב חזק באופן אינסטינקטיבי. קצב הלב וקצב הנשימה יואץ מיד, פחות דם מוזרם למוח ויותר דם מוזרם לשרירים, הגוף מכין עצמו למצב לחימה או בריחה במצב מסכן חיים מול האריה. אותם תגובות הישרדותיות מתרחשות בהתקף חרדה. למרות שאין אריה , ואין סכנה נראית לעין הגוף מגיב כמו שיש אריה.
האטיולוגיה של התקפי חרדה
סימפטומים של התקפי חרדה בדרך כלל מתחילים בילדות, בשנים הראשונות של בית הספר, ומאפיינים יותר נשים מאשר גברים.
הסובלים מהפרעת התקף חרדה מאופיינים ב:
היסטוריה משפחתית של התקפי חרדה או הפרעת חרדה, אירועי חיים מלחיצים כמו מוות ומחלה קשה של מישהו קרוב, אירוע טראומטי אחד או יותר (אונס או תאונת דרכים), שינויים גדולים בחיים כמו גירושים או הולדת ילד, עישון או שימוש יתר בקופאין, היסטוריה של התעללות מינית או פיזית בילדות.
התקפי חרדה מורכבים
כאשר לא מטפלים בבעיית התקפי הפאניקה, התקפי החרדה והפרעת הפאניקה נוגסת בכל חלקה בתחומי החיים. הפחד מהתקף חוזר הוא מצב תמידי של מצב הרוח הפוגם משמעותית באיכות החיים. בעיות הנגרמות או קשורות להתקפי חרדה כוללים:
התפתחות של פוביות ספציפיות, כמו פחד מנהיגה או פחד לצאת את הבית. ביקור תכוף אצל רופאים בשל שלל תסמינים גופניים, הימנעות ממצבים חברתיים, קשיים בעבודה או בלימודים, דיכאון, הפרעת חרדה ובעיות נפשיות נוספות, הגברת הסיכון לאובדנות או למחשבות אובדניות, שימוש בחומרים ממסכים כמו אלכוהול או סמים, בעיות כלכליות.
עבור חלק מהאנשים הפרעת הפאניקה יכולה לכלול אגורפוביה- פחד מאירועים חברתיים וממקומות שיכולים להצית חרדה בשל פחד מהעדר יכולת לצאת מהמצב או לברוח ולקבל עזרה אם יופיע התקף חרדה. קושי להישאר לבד ופיתוח תלות באחרים שיהיו אתך בעת התקף חרדה.
מניעה
אין דרך בטוחה למנוע התקפי חרדה או הפרעת פאניקה, יחד עם זאת, ישנם דרכים לסייע בכך.
חשוב לקבל עזרה מקצועית ללא דחוי כדי ל עצור את ההחמרה ואת הגברת התדירות של ההתקפים.
ליישם את ההמלצות של תכנית הטיפול אשר מונעים את הנסיגה אחורה, ואת ההחמרה של התקפי החרדה. עיסוק בספורט באופן שגרתי, שכן הוא מפחית חרדה. עיסוק בכל תחום של הרפיה פיזית ונפשית.
אבחנה
ניתן לקבל אבחנה מרופא המשפחה, פסיכיאטר או פסיכולוג. האבחנה יכולה להיות : התקף חרדה, הפרעת פאניקה או מצב רפואי אחר כמו בעיות לב או בעיה בבלוטת תירואיד, להם סימפטומים דומים. בכדי לדייק את האבחנה יש לערוך בדיקה גופנית מלאה, בדיקות דם, ומבחנים ללב כמו א.ק ג. בנוסף הערכה פסיכולוגים להערכת הסימפטומים, הפחדים או הדאגות, מצבי לחץ, בעיות בקשרים עם אחרים, מצבים מהם אתה נמנע והיסטוריה משפחתית.
יתכן ותידרש למלא שאלונים, ויתכן ותשאל לגבי שימוש באלכוהול וחומרים ממכרים אחרים.
קריטריונים לאבחנה של הפרעת פאניקה
לא לכל מי שיש התקף חרדה יש הפרעת פאניקה. לשם אבחנת הפרעת פאניקה, על פי ספר האבחנות האמריקאי DSM-5 , הקריטריונים הם:
התקפי חרדה תכופים ולא צפויים. לפחות לאחר אחד מהתקפי חרדה אלו ישנה דאגה מתמשכת מהתקף חוזר הנמשכת לפחות חודש, ישנו פחד לא פוסק מההשפעה של ההתקף, כמו איבוד שליטה, קבלת התקף לב או "להשתגע", או שינויים משמעותיים בהתנהגות, כמו הימנעות ממצבים שהאדם חושב שיהיו טריגר להתקף חרדה.
התקפי החרדה אינם נגרמים בשל שימוש בסמים או חומרים ממכרים אחרים, אינם נובעים ממצב רפואי או מצב נפשי אחר כמו חרדה חברתית או הפרעה קומפולסיבית אובססיבית.
אם יש לך התקפי חרדה אך לא אבחנה של הפרעת פאניקה עדיין יהיה מאוד מועיל להיעזר בטיפול. אם התקפי החרדה אינם מטופלים הם יכולים להחמיר ולהפוך להפרעת חרדה או לפוביות.
טיפול
הטיפול יכול להוריד את העוצמה והתדירות של התקפי החרדה ולשפר את התפקוד בחיי היום יום.
האפשרויות טיפול עיקריות הן טיפול פסיכולוגי וטיפול תרופתי. כל אחד מהטיפולים או שילוב ביניהם יכול להוביל להטבה, בהתאם להעדפותיך, ההיסטוריה שלך, החומרה של הפרעת החרדה, או האם יש בסביבתך פסיכותרפיה ממוקדת בבעיות חרדה.
פסיכותרפיה – המכונה גם טיפול פסיכולוגי, נחשבת לאפשרות ראשונה יעילה לטיפול בהתקפי חרדה או הפרעת חרדה. פסיכותרפיה יכולה לעזור לך להבין את התקפי החרדה מהם אתה סובל וללמוד כיצד להתמודד איתם.
בשיטת פסיכותרפיה המכונה טיפול קוגניטיבי התנהגותי, ניתן ללמוד דרך החוויה האישית שלך, שהסימפטומים של התקפי החרדה אינם מסוכנים. המטפל שלך יעזור לך באופן הדרגתי ליצור את הסימפטומים של התקפי החרדה במקום הבטוח של הטיפול עד שלא תחווה חרדה כשהם מופעים.
כשמפסיק הפחד בהופעת הסימפטומים, ההתקפים חולפים. טיפול מוצלח גם יכול לעזור להיחשף למקומות ומצבים מהם נמנעים בשל התקפי החרדה. הגעה לתוצאות הרצויות בטיפול לוקחת זמן ומאמץ. אתה יכול לחוש הקלה בעוצמה ובתדירות תוך מספר שבועות, ובמקרים רבים תוך מספר חודשים יש הפחתה משמעותית עד החלמה. מומלץ להמשיך ולהגיע לטיפול אחת למספר שבועות כדי להבטיח את אי חזרת ההתקפים ולעבוד על חיזוק יכולת העמידות לגורמים להתקפי החרדה.
טיפול תרופתי – התרופות יכולים להקל על התסמינים הקשורים להתקפי החרדה כמו שהם מקלים על דיכאון. מספר סוגי תרופות נמצאו יעילים בהתמודדות עם התסמינים של התקפי חרדה:
תרופות המשפיעות על המצאות הטרנסמיטור סרוטונין במוח כגון: I SSRI SNRI. הם מעכבות קליטה של הסרוטונין חזרה וכך נמצא החומר יותר בסינפסות במוח. תרופות אלו נחשבות בטוחות עם סיכון נמוך לתופעות לוואי. תרופות מוכרת מקבוצה זאת הן הפרוזק , פרוקסטין ופקסיל. כמובן שיש להיוועץ ברופא משפחה או פסיכיאטר ולא לראות באמור כאן תחליף לייעוץ רפואי בשום אופן.
ישנם קבוצות נספות של תרופות אשר נמצאו יעילות בהתקפי חרדה ומשפיעות באופן מהיר על רמת החרדה. הם מכונות גם תרופות S.O.S, מכיוון שנלקחות מיד שהחרדה מאמירה ומסייעות בהקלה, בניגוד לתרופות הקודמות אשר נלקחות באופן קבוע. השימוש בהם מוגבל מכיוון שהן ממכרות פיזית ונפשית. דוגמה לתרופה מקבצה זאת היא קסנקס או לוריוון. יש סכנה של תופעות לוואי במיוחד בשימוש בתרופות אלו יחד עם אלכוהול וסמים. כמובן שיש להיוועץ ברופא משפחה או פסיכיאטר ולא לראות באמור כאן תחליף לייעוץ רפואי בשום אופן.
במידה ותרופה מסוימת לא מתאימה לך חשוב להיות בקשר צמוד עם הרופא המטפל שכן הוא יכול להחליף את התרופה כך שתתאים יותר אלייך או לשלב תרופה נוספת, בכדי למקסם את היעילות.
כך בחשבון כי זה עשוי לקחת מספר שבועות עד אשר תבחין בשיפור בסימפטומים מתחילת הטיפול התרופתי.
לכל התרופות יש סיכון של תופעות לוואי, חלקם לא יהיו מומלצים במצבים מסויימים, כמו הריון.
אורח חיים מעודד החלמה ועמידות להתקפי חרדה
בעוד שהטיפול הפסיכולגי והתרופתי מסייע מאוד להתקפי החרדה והפרעת החרדה, הצעדים הבאים שאתה יכול לנקוט בעצמך הם גורם מסייע חשוב נוסף:
הצמד לתוכנית הטיפול. ההתמודדות עם פחדייך עשויה להיות קשה, אך הטיפול והקבלה שלו שתחרר אותך מהיותך שבוי בבית שלך.
הימנע מצריכת יתר של קפאין, אלכוהול, עישון ושימוש בסמים. כל אלו מהווים טריגרים או מחמירים את התקפי החרדה.
התאמן ותתרגל ניהול לחץ ושיטות להרגעה עצמית. למשל יוגה, נשימה עמוקה, ושחרור שרירים (כיווץ ושחרור של כל אחד מהשרירים בנפרד ואז להוריד את הלחץ בכל הגוף עד שכל השרירים משוחררים).
היה אקטיבי פיזית. פעילות אירובית ואנאירובית עשויה להיות מרגיע ולשפר את מצב הרוח.
תדאג למספיק שעות שינה. בדוק אם אתה ישן מספיק שעות ותוודא שאתה משלים חוסרים.
טיפול אלטרנטיבי
תוספי מזון שונים, נחקרו ונבדקו כטיפול להתקפי חרדה והפרעת חרדה, ללא ממצאים מובהקים. יש צורך במחקרים נוספים, כדי להבין את הסיכון והיתרון בשימוש בתוספי תזונה להפרעת חרדה.
בכל אופן תוספי המזון בהקשר של התקפי חרדה לא נבדו ונחקרו כמו התרופות, אתה לא יכול לדעת מה השפעתם על מצבך הנפשי בוודאות. לפני שאתה מנסה תוספי מזון שונים, תתייעץ עם הרופא המטפל. חלק ממוצרים אלו יכולים להיות באינטראקציה שלילית עם התרופות שאתה לוקח ועשויים לסכן אותך.
במידה ויש לך סימנים או תסמינים של התקף חרדה, קבע פגישה עם איש המקצוע שיכול להיות רופא המשפחה או הפסיכותרפיסט המוסמך. לאחר הערכה הראשונית תוכל למצוא את איש המקצוע המתאים ואת תכנית הטיפול האפקטיבית ביותר עד להחלמה.
מרכז אתרוג מציע שרותי טיפול פסיכולוגי, ייעוץ זוגי, הדרכת הורים ואבחונים, על ידי אנשי מקצוע, מנוסים ומומלצים.