המושג חרדות הוא מושג גדול מאוד, שטומן בחובו כל מיני וריאציות. כגון – פוביות, התקפי פאניקה, דאגה בלתי פוסקת או מחשבה אובססיבית. לא משנה ממה אתם בדיוק סובלים, מהקשת הרחבה של חרדות, כדאי שתבינו שיש מזור לבעיה. אתם לא היחידים, ובטח שאתם לא לבד במערכה.
במקרים שכאלו, טיפול בחרדות יכול מאוד לסייע, לשפר את איכות החיים שלכם. וכאשר דנים בכל מיני בעיות של חרדה, כי אז עצם הידיעה שיש להן טיפול – כבר מרגיעה. לעומת טיפול בחרדה באמצעות תרופות, כאשר מטפלים עם מטפל מקצועי, מטפלים בלב הבעיה, ולא רק בסימפטומים שלה.
בטיפול צצות ועולות כל הסיבות שבעטיין אתם חרדים, מודאגים או חוששים. המטפל עשוי לספק לכם דרכים להגיע לרגיעה, לפתח כל מיני כישורי התמודדות ופתרונות מיטביים, ואף יסייע בידכם להסתכל על בעיות בכל מיני דרכים שונות ופחות מבעיתות. באמצעות הטיפול בחרדות תקבלו כלים מעשיים להתגברות על החרדות.
האם לחרדה יכולה להיות השפעה חיובית?
זה בוודאי נשמע לכם תמוה למדי – איך אפשר לסבול כהוגן מחרדות, ובאותה הנשימה לומר כי יש להן השפעות חיוביות? ובכן, אכן כן. התסמינים של החרדות מהווים בעיה שכיחה אצל המון בני אדם, אשר אובחנו כסובלים מחרדה, ולא משנה מאיזו. על פי דברי מדענים, נמצא כי בקנה מידה מועט של חרדות או של סטרס לא בוודאות מעידים על אירוע שלילי, על משהו נורא.
מבולבלים? מיד נסביר לכם. ובכן, מתחים או חרדות עשויים לשמור על המוטיבציה שלכם, כחלק אינטגרלי מההתלהבות של החיים. הן יכולות להחדיר בכם מרץ ואנרגיות להתנהלות שלכם. "ללכת על כל הקופה", להיות יצירתיים, דווקא ברגעים הכי פחות טובים שלכם. אם בכל זאת החרדות מכריעות אתכם, כנראה שאתם חייבים לעבור טיפול בחרדה.
חפשו איש מקצוע, רצוי עם המלצות, כדי שלא תיפלו אל מול מטפלים שרלטנים. מה שחשוב שתדעו, שבמידה והחבר הכי טוב שלכם סובל מהתקפי חרדה, וקיבל ממטפל בחרדה טיפול מסוים – הוא לא בהכרח יתאים לכם. כשם שכל האצבעות שונות, כך כל אדם נוהג אחרת. יש המון סוגי חרדה, ולכל אחד מהם יש טיפול שונה, באופן אינדיבידואלי למטופל.
וכן במידה וחברכם היה בטיפול רק חודשיים, אין הכרח שגם לכם יספיק טיפול בחרדה לחודשיים בלבד, יכול להיות שהבעיה אצלכם עמוקה יותר, וייקח לכם יותר משנה לטפל בה. יודעי דבר מדווחים, כי המון מטופלים חשים בהקלה במצבם בתום שמונה עד עשרה מפגשים עם מטפלים. אבל שוב, זה משתנה בין מטופל למטופל.
החרדות מעודדות תפקידי מנהיגות, אך דורשות גם טיפול בחרדות
כל מי שחושב על חרדות, מיד עולה במוחו קונוטציה של כאוס. של חיים קשים עם עכבות. אבל זה ממש לא חייב להיות ככה, לפחות לא בכל המובנים. בני אדם, שחווים חרדות, יכולים אף ליהנות מהווייתן. ולמה התכוון המשורר בדבריו? ובכן, מי שחווה חרדות יכול גם להיות מיומן בכל מה שמתכתב עם תפקידים של מנהיגות. נשמע תמוה למדי? מיד נבהיר את דברינו.
אותם בני אדם שסובלים מחרדות, בוחנים כהלכה את האפשרות לתוצאות רבות. ונדגים את אמירתנו – מי שלוקה במחלה נפשית, כחרדות, עשוי לתאר את המצב בהיותו מודע לדברים שיכולים להשתבש. תכונה זאת בהכרח הופכת את הלוקים בחרדות לאנשים עם חשיבה זהירה יותר, למי שמקבל החלטות ברגע החשוב מתוך מקום של זהירות ותבונה, וכמובן למי שפותר בעיות במחי יד, ובהצלחה מרובה.
במידה שלמרות כל הטוב שנאמר כאן, עדיין קשה לכם להתמודד עם מצבי החרדה שאתם נקלעים להם, כנראה שאתם חייבים לפנות אל שירותי טיפול בחרדות חדרה. בכל מצב שלאורו החרדות מונעות מכם ניהול אורח חיים תקין, או לפחות אורח חיים שבו אתם חפצים, באה השעה לקבל סיוע מקצועי.
טיפול בחרדות לאחר הערכה פסיכולוגית
טיפול בחרדות חדרה לא נעשה במחי יד. לפני כל טיפול צריך להבין את הלך הרוחות. מטפל טוב לא "ירוץ" ויספק לכם תרופות, ולא ימהר לשלוח אתכם לאשפוז פסיכיאטרי. קודם כל, לפני כל אבחון החרדות כבעיה נפשית, יש להגיע לרופא המשפחה. רופא המשפחה צריך להבין אם מקור החרדות קשור לבעיה פיזית שלכם.
יכול להיות שאתם פשוט סובלים מלקות פיזית כזאת או אחרת, והחרדה היא רק תופעת לוואי, תגובה לבעיה הגופנית. אז קודם כל יתבצע האבחון הפיסי הראשוני, שכולל, קרוב לוודאי, בדיקות דם ובדיקות פיסיות כאלו ואחרות. במידה והחרדה שלכם שללה כל מצב בריאותי, והמצב הנפשי שלכם מאוד קשה, רצוי שתפקדו את הקליניקה של הפסיכיאטר.
מדובר ברופא שמומחה לאבחון ולטיפול בכל המחלות והמצבים שמתקשרים לבריאות הנפש. אם המצב אינו חמור מדי, התחנה הבאה שלכם, עם שלילת מחלה פיסית, היא ביקור אצל הפסיכולוג. הפסיכולוג הוא גם איש מקצוע, כאשר ההבדל מתבטא בכך שהוא לא יספק לכם מרשמים לתרופות. שיטת הטיפול שלו ייחודית באופן של אבחון החרדה, ניהול שיחות, והספקה של ייעוץ, לרוב בדמות של פסיכותרפיה.
ההערכה הפסיכולוגית מתמקדת בדיון בהתנהגות, ברגשות ובמחשבות שלכם. זאת על מנת לסייע לגורם המאבחן את המצב שלכם למצוא את האבחנה המתאימה ביותר ולבחון עד כמה קשה המצב, או לאו. ככלל, מכיוון שהפרעות חרדה חלות לפעמים במקביל לבעיות נפשיות שונות, לרבות – התמכרות לסמים או דיכאון, האבחנה של המטפל עשויה להיות מאתגרת למדי, ולא תמיד בהתחלה מצליחים להגיע לאבחנה המדויקת. מה שמחייב היערכות מתאימה, תצפיות ובעיקר זמן וסובלנות.
לפי איזה תסמינים תבינו שעליכם לעבור טיפול?
למרות שלא כל בני האדם חווים אותם תסמינים, כאשר מדובר בחרדה, יש סימפטומים שמקובלים על הרופאים המטפלים, שמעידים על חרדות. כל אדם חש את תופעת החרדות באופן שונה. יש שיעידו כי הם חשים כי יש נתק עצום בין הגוף הפיסי שלהם לבין הנפש שלהם.
מאידך, יש שיאמרו שהם חשים כי הלב שלהם פועם בחוזקה במצבים מסוימים, או שהם שמו לב להתעוררות עזה של פרפרים בבטן. ובמקרים מסוימים, יש שיגידו כי הם חשים בחוסר שליטה מוחלט, בסיוטים, במחשבות או בזיכרונות מכאיבים, התקפי פאניקה, ומנעד רב של תופעות שמוציאות אותם משליטה.
הרבה מטופלים, שמגיעים לכדי טיפול בחרדה בחדרה, חשים תחושות של דאגות ושל פחדים, או חששות לפני אירועים מכוננים, כמו החגים למשל. כאשר מדברים על תסמינים של חרדה כללית, כי אז יש להתייחס ברצינות באם אתם סובלים מהתסמינים שלהלן –
- קשיים להירדם בלילה, או שינה טרופה.
- עלייה בקצב הלב.
- בעיות ניכרות של ריכוז.
- כאשר נושמים מהר מדי.
- חוסר שקט.
כל אחד, שסובל מחרדות, עשוי לסבול מתסמינים אחרים. אבל אלו הם התסמינים העיקריים. במידה וחוויתם אותם, כדאי שתקבעו פגישת ייעוץ עם הגורם המטפל.
מהם הגורמים לחרדה?
תשאול של המון חוקרים, בנוגע למה בדיוק גורם לחרדות, קיבל מענה של ערפול. החוקרים לא הגיעו לתוצאות חד משמעיות של הגורמים לחרדה. אך כשניסו בכל זאת לתת מענה מדויק יותר, טענתם הייתה כי מדובר אודות סינרגיה של כמה גורמים. בין היתר, ניתן למנות את הגורמים לחרדה כפעילות כימית של המוח, או לחלופין כגורמים סביבתיים וכגורמים גנטיים.
ממצאי החוקרים אף מעידים, כי ייתכנו אזורים במוח שאחראיים לשליטה בפחד. ככלל, ניתן לומר, כי זה בכלל לא משנה מה הם הגורמים לחרדה. כך או כך עליכם לקבל טיפול בחרדה. טיפול אינטנסיבי וממוקד. טיפול שיטפל בבעיה הספציפית של החרדה, ויהיו מה שיהיו הגורמים לה.
האם קיימות בדיקות לאבחון חרדות, לפני שמחליטים על הטיפול?
לשאלה – האם קיימות בדיקות לאבחון חרדות, לפני שמחליטים על טיפול בחרדות? נשיב, בוודאי שכן. יש להוסיף, כי ביצוע של בדיקה אחת אינו מספיק לאבחון חרדות, ובדיקה אחת אינה תומכת באבחנה של חרדה. כי אם על מנת לאבחן חרדות יש להקפיד על תהליך ארוך של שאלונים פסיכולוגיים, בדיקות גופניות, לרבות בדיקות שתן ובדיקות דם, על מנת לשלול מחלות רפואיות שונות, שעשויות להיות חלק מהגורמים לסימפטומים שהמטופל חווה.
ואף הערכה של בריאות הנפש. נהוג לעשות כמה מבחנים לחרדות, אשר מסייעים בידי המאבחן חרדה להעריך את רמת החרדות שהמטופל חווה. כל המבדקים הללו חשובים מאוד, להערכה כמה שיותר מדויקת של מצב החרדה שלכם. הקפידו לערוך את כולן, בלי יוצא מן הכלל.
מה הוא הטיפול המומלץ לחרדות?
כאמור לעיל, ביצוע של אבחון החרדה הוא השלב המקדים, וחשוב ביותר. לא כולם חייבים לקבל טיפול תרופתי, תלוי במצב ובראייה שלכם. אבל נסייג את האמירה, בכך שיש מקרים, בעיקר קשים, שבהם הטיפול התרופתי מחויב המציאות. הטיפול התרופתי עשוי לסייע לכם להתגבר על התסמינים, תוך כדי ניהול שגרת חיים אופטימלית למדי.
מאידך, לעתים די בשינוי של אורח חיים, על מנת להתמודד נכונה עם המחלה. כאשר דנים בטיפול בחרדות, כי אז, כאמור לעיל, ישנן שתי אפשרויות – קבלת תרופות, או שמא פסיכותרפיה. הטיפול התרופתי משמש לרוב כטיפול בחרדות שבו ניתנות תרופות הרגעה ותרופות שנוגדות מצבי דיכאון.
תרופות אלו פועלות לשם האיזון של הכימיה במוח, הגנה על סימפטומים קשים מאוד של החרדה, כמו גם מניעה של פרקי חרדה. ובאמירתנו פסיכותרפיה אנו מתכוונים לסוג של טיפול בחרדה חדרה עם פסיכולוג, אשר יעזור לכם לקבל כלים לשימוש ולאסטרטגיות שנועדו להתמודד טוב יותר כאשר החרדות תוקפות אתכם. במקרים רבים ניתן לשלב טיפול תרופתי עם טיפול פסיכולוגי.
האם ניתן לטפל באופן טבעי?
יש כיום בהחלט טיפול בחרדות בחדרה טבעי. קודם כל, רצוי שתדעו, כי שינוי באורח החיים עשוי להוות דרך אפקטיבית ביותר לחיים חדשים, המייתרים את כל הסטרס והחרדות. הטיפול הטבעי בחרדות זונח לאנחות את התרופות הכימיות, ותומך בתרופות טבעיות, מטיפולים נפשיים, לטיפולים פיזיים, כמו כושר גופני, והסתייעות ב"תרופות" טבעיות. כעת נציג בפניכם את מה שעשוי לעזור לכם להתמודד עם חרדות –
- ישנו מיתוס, שבוודאי "המציאו" אותו המעשנים, כי סיגריות מרגיעות. אך אנו פה כדי להפריך את המיתוס הזה. סיגריות בכלל אינן מרגיעות, וכדי לחוש הקלה עם חרדות, יש להימנע מעישון.
- שינה בריאה, של לפחות שמונה שעות בלילה, מסייעת להתמודד עם חרדות.
- קפאין, מלבד הבעיות הידועות שנלוות לו, אינו מומלץ במצבי חרדות. יש להפסיק ולצרוך אותו.
- עשו מדיטציה כל יום, ואפילו כמה פעמים ביום.
- אלכוהול גם מזיק במקרים של חרדות. צמצמו עד הפסיקו צריכת אלכוהול.
- אכלו כמה שיותר בריא. תזונה בריאה מסייעת "למלחמה" בחרדות.
- עשו כושר, וכמה שיותר. "נפש בריאה בגוף בריא".
- אפשר ליטול תרופות טבעיות לשם טיפול בחרדות. תרופות טבעיות הן נטולות מכימיקלים, אין להן כל השפעה שיש לתרופות הרגילות. תרופות טבעיות, מצמחים למשל, עשויות לסייע בידכם להרגיש טוב יותר, ולהוריד את מפלס החרדה בעשרות מונים
ולסיום,
מרכז אתרוג מציע טיפול מקצועי בחרדות ע"י אנשי מקצוע מנוסים מהשורה הראשונה
אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר לפגישת ייעוץ בטלפון 077-4006006