"אמא, לא טוב לי.", "אבא, לא רוצה ללכת לבית הספר", "אני לא מבין למה אין לי חברים?" – לעיתים הילד עצמו הוא זה שמבקש עזרה מהקרובים אליו, בצורה מפורשת או בעקיפין. לעיתים ההורים עצמם מרגישים ש"משהו לא בסדר", שלילד קשה בבית, בבי"ס או מבחינה חברתית; במקרים אחרים ההמלצה על טיפול אצל פסיכולוג ילדים מגיעה מצד גורמים חינוכיים, מורים, יועצות חינוכיות או מאבחנים דידקטיים, המבחינים בכך שהילד נמצא במצוקה רגשית;. גם רופא המשפחה יכול להמליץ על פנייה לטיפול על ידי פסיכולוג ילדים מתוך היכרותו עם הילד ומשפחתו.
מדוע פונים לטיפול אצל פסיכולוג ילדים?
לעיתים, פנייה לטיפול באה על רקע נסיבות חיים, שינויים משמעותיים ומאתגרים, כגון לידת אח, גירושי הורים, מעבר לגן או לבי"ס. אירועים כאלו יכולים ליצור טלטלה בחיי הילד ומשפחתו, לעורר תגובות שונות ולפגוע בתפקודו הרגשי, הלימודי והחברתי , בבית ומחוצה לו.
במקרים אחרים, פנייה לטיפול על ידי פסיכולוג ילדים מגיעה אחרי שהילד מתמודד במשך זמן ממושך עם קשיים כגון קשיי קשב וריכוז, קושי בדחיית סיפוקים, סף תסכול נמוך או התפרצויות זעם ותוקפנות, חרדה סביב פרידה, או בעיות בתחום החברתי.
עוד פונים לטיפול בעקבות קונפליקטים בין הורים לילדים, קושי בנושא הצבת גבולות וצורך בחיזוק הסמכות של ההורים.
במקרים רבים, גם משפחה תומכת ואוהבת ביותר יכולה להתקשות לזהות, להבין ולהיענות לצרכיו של הילד, ולפתור בעיות הקשורות גם לדפוסים התוך-משפחתיים, והדבר עלול לעורר תסכול, כעס וכאב אצל כולם.
איך מגיעים לטיפול אצל פסיכולוג ילדים?
לעיתים ההורים עצמם מרגישים ש"משהו לא בסדר", שלילד קשה בבית, בבי"ס או מבחינה חברתית; במקרים אחרים ההמלצה על טיפול אצל פסיכולוג ילדים מגיעה מצד גורמים חינוכיים, מורים, יועצות חינוכיות או מאבחנים דידקטיים, המבחינים בכך שהילד נמצא במצוקה רגשית;
גם רופא המשפחה יכול להמליץ על פנייה לטיפול על ידי פסיכולוג ילדים מתוך היכרותו עם הילד ומשפחתו; ולעיתים הילד עצמו הוא זה שמבקש עזרה מהקרובים אליו, בצורה מפורשת או בעקיפין ("אני לא מבין למה אין לי חברים?", "אמא, אני מרגיש שונה", "אבא, לא טוב לי בכיתה").
איך טיפול כזה מתרחש? מה קורה בטיפול פסיכולוגי?
פסיכולוג ילדים מנוסה בעבודה עם ילדים ומשפחותיהם. בתחילה, בד"כ, הפסיכולוג יפגוש ההורים, אתכם,, לצורך היכרות הדדית, ויקבל מכם רקע אודות הילד. בהמשך, יפגוש את הילד.
בניגוד למקובל לפעמים לחשוב, בד"כ פסיכולוג ילדים אינו יושב על כורסתו ומשוחח עם הילד, היושב על כורסא מולו… בחדר הטיפולים יש צעצועים, משחקים וצבעים, והמטופל-הילד חופשי להשתמש בפגישה כפי שמתאים לו, למשחק, הצגה, סיפור או שיחה.
פסיכולוג ילדים מיומן בשימוש במשחק ככלי טיפולי, מתבונן ומשתתף עם הילד, וכך יוצר קשר, לומד להכיר את עולמו הפנימי של הילד ומתוך כך יכול גם לעזור לו.
במהלך הטיפול, בדרך כלל נמשכת העבודה עם ההורים במקביל, וכן במקרה הצורך, וע"פ הסכמת ההורים, פסיכולוג ילדים יעשה גם עבודה מערכתית, מול הצוות החינוכי או גורמים טיפוליים אחרים.