האם דברים השתנו במצב הרוח שלך לאחר שנכנסת להריון? האם הדברים שונים ממה שציפת לאחר הלידה?
עבור אימהות רבות החוויה של הריון ולידה יכולה להוביל לעצבות, פחד, חרדה וקושי בקבלת החלטות. לנשים רבות קשה למצוא את הכוחות לטפל בעצמן, בתינוק, ובמשפחות שלהן. לחלק מהנשים יש אפילו מחשבות לפגוע בעצמן ובילדים שלהן. אלו עשויים להיות תסמינים של דיכאון. האם התיאור הנ"ל מתאים למה שאת מרגישה ישנם שני דברים חשובים שעלייך לדעת:
את לא לבד והעזרה אפשרית.
המאמר יתאר את הסיבות האפשריות להרגשתך ויותר חשוב, כיצד למצוא מענה למצוקה שלך.
הורמונים כטריגרים
ישנם סיבות רבות מדוע את הופכת דיכאונית. כאישה הגוף שלך עובר שינויים הורמונליים רבים במהלך ולאחר ההיריון. כשאישה היא הרה, הגוף שלה מייצר את ההורמון הנשי אסטרוגן ופרוגסטרון בכמויות גדולות משמעותית מהרגיל. אולם כ 24 שעות לאחר לידת התינוק, רמות ההורמונים הללו יורדים באופן חד לרמה הרגילה. השינוי ההורמונלי הזה יכול להוביל לדיכאון בדרך דומה לתסמינים שהשינוי בהורמון המחזור החודשי גורם.
בקרב נשים מסוימות, סיבה נוספת לתסמינים של ירידה במצב רוח היא צניחה בהורמונים של התירואיד, המיוצרים בבלוטת התירואיד שממוקמת בגרון. רמות נמוכות של ההורמונים של בלוטת התירואיד יכולה לגרום לדיכאון ולמצב רוח מציק, קשיי שינה, קשיי ריכוז ועלייה במשקל.
השילוב של השינוי ההורמונלי עם השינוי הדרמטי בחיים עקב ההיריון והלידה- התחושות הנורמליות של הצפה מרגשות אחריות, הלחץ להיות אמא נהדרת, תחושת אובדן ביחס למה שהיית קודם- מגבירים את הסיכוי למצב ירוד, דיכאון אחרי לידה, פסיכוזה שלאחר הריון.
גורמי סיכון
ישנם נשים אשר בסיכון גבוהה יותר לדיכאון אחרי לידה ובמהלך ההיריון.
היסטוריה אישה של דיכאון אצל האם, או מחלת נפש אחרת טרם הלידה היא גורם הסיכון הגדול ביותר.
היסטוריה משפחתית של דיכאון, חרדה או מחלה נפשית אחרת.
העדר תמיכה ורשת ביטחון ממשפחה וחברים.
דיכאון ומחלה נפשית אחרת אצל בן הזוג.
חרדה או תחושות שליליות לגבי ההיריון.
היסטוריה של בעיות בהריונות עבר.
קשיים בקשר הזוגי ובעיות כלכליות.
אירועי חיים מלחיצים.
הריון בגיל צעיר.
שימוש לרעה בחומרים ממכרים.
אלימות במשפחה.
מחלה כרונית.
הסיכון עולה ככל שיש יותר לידות קודמות, לידה מוקדמת, או שיש בעיות בריאותיות התפתחותיות לילוד. שינויים מעוררי סטרס כמו חזרה לעבודה, יכול גם להגביר את הסיכון.
מיעוטים, מהגרים, ואוכלוסיית פליטים נמצאים בסיכון במיוחד, מכיוון שהם חווים את הלחץ הנוסף של הסתגלות והלמידה של סביבה חדש, ללא תמיכה של משפחה מקומית ודאגות כלכליות ותרבותיות.
בעוד שגורמי סיכון אלו, עשויים לעזור לזהות מי תפתח דיכאון אחרי לידה, כל אישה יכולה למצוא עצמה במצב נפשי חלש במהלך ההיריון ושנה לאחר לידה.
סוגי דיכאון לאחר לידה ובמהלך ההיריון
דיכאון במהלך ואחרי לידה מחולק באופן טיפוסי לשלושה קטגוריות:
- דכדוך לאחר לידה the baby blues.
- דיכאון לפני ואחרי לידה.
- פסיכוזה אחרי לידה.
דכדוך לאחר לידה
נשים רבות סובלות מדכדוך לאחר לידה בימים שאחרי הלידה. למעשה מוערך כי בין 50 ל 80 אחוז מהאימהות חוות דכדוך לאחר הלידה. לרוב הנשים מדובר במצב זמני- זה נעלם לאחר מספר ימים ועשוי למשך עד שבועיים. במקרים אלו הסימנים הם:
שינויים במצב רוח. הרגשת עצבות, מתח, הצפה. התפרצויות בכי. אובדן תיאבון. קשיי שינה. התסמינים הם בדרך כלל לא חמורים וישנם דרכים אפקטיביות להתמודד עמם:
חשוב להקפיד על שעות שינה רבות. תמיד לישון כשהתינוק ישן.
לעשות את כל הפעולות שעשויות להוריד לחץ מהיולדת. לא צריך לעשות הכל לבד. עשי מה שאת יכולה והשאיר את השאר לאחרים או ליותר מאוחר.
הימנעי מלהיות לבד. הזמיני את הורייך, חברות או לכי אליהם.
הצטרפי לקבוצות תמיכה לאימהות חדשות
הקפידי לעסוק בפעילות גופנית.
דיכאון לאחר לידה ובמהלך ההיריון
התסמינים כאן נמשכים זמן ארוך יותר משבועיים והם יותר חמורים מאשר בדכדוך הריון. הוא מתרחש באחת מתוך 5 נשים. נשים בהריון או לאחר לידה המוצאות עצמן מוצפות רגשית, מתוסכלות, עצבניות, מתוחות, בכי מתמיד, או דיכאון-אל להם להתבייש או לשמור את מה שעובר עליהן לעצמן. להפך, עליהן לדבר עם הרופא מייד ולקבל תמיכה- ומקרים מסוימים את הטיפול לו הן זקוקות.
הסימפטומים של דיכאון אחרי לידה יכולים לנוע מבינוני לחמור. יש בהם את התסמינים של דכדוך הריון ובנוסף: שינה ברובה או העדר שינה, חוסר הנאה מדברים, קהות רגשית, קשיי ריכוז, קושי להיזכר בדברים, הזנחה עצמית, חוסר שקט לעשות דברים יומיומיים, נסיגה ממשפחה וחברים, אובדן חשק מיני או אכפתיות, תחושה חזקה של כישלון וחוסר ערך, שינויי מצב רוח קיצוניים, דאגה יתרה לתינוק או חוסר עניין בו, דרישות גבוהות או ציפיות בלתי אפשריות, קושי לחוש סיפוק ומשמעות מדברים.
ישנו טיפול יעיל לדיכאון אחרי לידה. הטיפול כולל טיפול בשיחות עם או בלי שילוב של טיפול תרופתי אנטי דיכאוני, חיבור לתמיכה של הקהילה. נשים רבות לא פונות לטיפול למרות יעילותו. חלק מהנשים מהססות במיוחד שמדובר בתרופות אנטי דיכאוניות מתוך חשש שהטיפול יפגע בתינוק. חשוב לדון על כך עם הרופא. שוב בנוסף לטיפול מקצועי חשוב להקפיד על שעות שינה.
לעשות את כל הפעולות שעשויות להוריד עומס מהיולדת. הימנעי מלהיות לבד. הצטרפי לקבוצות תמיכה לאימהות חדשות, הקפידי לעסוק בפעילות גופנית.
פסיכוזה שלאחר לידה
מספר קטן של נשים. אחת או שתיים מתוך 1000. סובלות ממצב נדיר וחמור של דיכאון המכונה פסיכוזה לאחר לידה. נשים המאובחנות עם הפרעה בי פולרית או ממצב המכונה הפרעה פסיכואפקטיבית נמצאות בסיכון גבוה לפסיכוזה לאחר לידה.
התסמינים של פסיכוזה לאחר לידה מופעים בדרך כלל במהלך ארבע השבועות הראשונים לאחר הלידה והם עשויים לכלול: בלבול קיצוני, חוסר אונים, קשיי שינה למרות שמותשים מעייפות, סירוב לאכול, חוסר אמון באחרים, רואות דברים או שומעות קולות למרות שאינם במציאות, מחשבות לפגיעה עצמית, מחשבות לפגיעה בצינוק או באחרים.
פסיכוזה אחרי לידה היא זמנית וניתנת לטיפול עם עזרה מקצועית, אך הטיפול חייב להיות מידי ודורש התערבות בזמן אמת.
גם בני הזוג סובלים מדיכאון
אבות חדשים נמצאים גם בסיכון מוגבר להתפתחות דיכאון. באופן כללי גברים יותר נמנעים בלבטא ולתקשר את רגשותיהם. הם מכחשים שהם בסיכון ואינם מבקשים עזרה כאשר הם למעשה צריכים אותה. אולם, אבות עם דיכאון נאבקים לתמוך בבנות הזוג ובילדים, זה מגביר את הסיכון של האם ללקות בדיכאון. דיכאון באבות ניתן לטיפול כמו באימהות, אך לעיתים קרובות הוא לא מאובחן.
אין כל כך מחקרים על דיכאון בקרב הורים מאותו המין או הורים לא ביולוגיים, הניסיון הקליני במקרים אלו מציע כי התחלה של משפחה חדשה יכול להיות מעבר קשה לכל ההורים. לפיכך כל הורה החווה קשיים להתמודדות במהלך ההיריון או אחריו או חווה דיכאון, כדאי שישוחח על כך עם רופא המשפחה או רופא הילדים.
שוחחי עם מומחה הבריאות
בדיקה של מצבך הנפשי במהלך ההיריון וחודש , חודשיים, ארבע ושישה חודשים לאחר הלידה צריך להיות חלק שיגרתי מהדאגה לבריאות שלך ושל ילדך. אנשי המקצוע- כמו הרופא שלך, הרופא של התינוק, אחות טיפת חלב, או אנשי בריאות אחרים- מבינים ומכירים את הסוגים השונים של דיכאון אחרי לידה שאימהות חוות. הם יודעים את הדרכים שעוזרות ויכולות להוביל אליהן. הם יכולים להקשיב לך ולכוון אותך להחלמה.
זכרי…
כל אישה עשויה להיות בדיכאון במהלך ההיריון או אחרי הלידה. זה לא אומר שאת רעה או לא כשירה להיות אם. למעשה, קבלת עזרה ותמיכה עוזרת לך לטפל בתינוק. את והתינוק שלך לא צרכים להיות בסבל. יש אפשרות נגישה לעזרה.
לכל הילדים מגיעה הזדמנות לאימא בריאה. לבל האימהות מגיעה הזדמנות ליהנות מחייהן ומילדיהם. אם את מרגישה דיכאון במהלך ההיריון או אחרי שילדת תינוק, אל תסבלי לבד. שתפי את מי שנמצא אתך וקבעי תור לעזרה מקצועית מיד.
שאלות ותשובות דיכאון וחרדה במהלך ההיריון ואחרי הלידה:
דיכאון וחרדה אשר מתרחשים במהלך ההריון או בכל זמו במהלך שנה לאחר הלידה הם מצבים רפואיים. רגשות אלו אינם נגרמו בשל דברים שעשית או לא עשית. אפשר לטפל בהם אם תבקשי טיפול.
מה הם דיכאון וחרדה?
דיכאון – רגשות של עצב, ריקנות, "חוסר אנרגיות" – חרדה – הרגשת חוסר שקט, דאגה, פחד- אלו הם מצבים רפואיים רציניים אשר קשורים למוח ועשויים להתרחש במהלך ההריון או אחרי הלידה. רגשות אלו הם מעבר למה שחווים כאשר יש "יום רע", או חוסר שקט לקראת ארוע שמתקרב. הם יותר מאשר להיות "מצוברח" , או בלי חשק.
דיכאון וחרדה יכולים להפריע לפעילות היומיומית, כמו לטפל בעצמך או בתינוק. הם ממושכים ולא נעלמים מעצמם. אך ניתן לטפל בהם ולכן חשוב מאוד לקבל עזרה.
האם הכוונה לדיכאון אחרי לידה?
דיכאון לאחר לידה הוא כנוי או שם אחד עבור דיכאון וחרדה שעשויים להתרחש במהלך ההיריון ולאחר הלידה. אך זה לא הדרך הטובה לתאר מה שמרגישה אישה. בביטוי הזה מתואר דיכאון שהוא רק אחרי שהתינוק נולד. עבור נשים רבות יותר מדויק לומר שהן החלו להרגיש דיכאון מתי שהוא במהלך שנה לאחר שתינוק נולד. בנוסף יש מחקרים שמראים שיש נשים שחשות דיכאון עוד במהלך ההיריון. הנתונים מראים כי דיכאון הוא הבעיה הכי נפוצה שנשים חוות במהלך ולאחר הלידה.
אנו יודעים שנשים עשויות לחוש גם חרדה סביב זמן הלידה, שזה מעבר לעצבנות לקראת הבאת ילד לעולם. החרדה נפוצה כמו הדיכאון. נוהגים להשתמש גם במושג הפרעות חרדה ודיכאון, או הפרעת מצב רוח. לא משנה איך קוראים להם, דיכאון וחרדה במהלך ולאחר הלידה הם בעיה רפואית אמתית והיא פוגעת בנשים רבות.
מה הם הסימנים לדיכאון וחרדה?
נשים אשר סובלות מחרדה ודיכאון בתקופת ההיריון והלידה מדווחות על:
עצב או כעס קיצוני שמגיע ללא אזהרה.
ערפול או קושי בסיום משימות.
תחושת רובוטיות שהם פעולות אך על אוטומט.
מאוד עצבניות ליד התינוק או ילדיהם האחרים.
אשמה וכישלון לגבי האימהות שלהן.
בדרך כלל עצבניות וחסרות שקט.
בנוסף הן עשויות לחוש:
עניין מועט בדברים שנהגו ליהנות מהם.
מחשבות מטרידות ומעציבות שאינן מניחות להן.
מה הם גורמי הסיכון לדיכאון וחרדה במהלך ההיריון או לאחר הלידה?
דיכאון וחרדה במהלך ההיריון ואחרי הלידה יכולים לקרות לכל אחת. אולם, ישנם גורמים שהופכים חלק מהנשים להיות בסיכון יותר מאחרות לחוות דיכאון חרדה או שניהם.
גורמי סיכון אלו כוללים:
היסטוריה של דיכאון או חרדה, במהלך ההיריון או בזמנים אחרים.
היסטוריה משפחתית של דיכאון או חרדה.
לידת תאומים או יותר.
קשיים במערכת היחסים עם הבן/בת הזוג.
תמיכה מועטה או העדר תמיכה ממשפחה או חברים בטיפול בתינוק.
בעיות כלכליות.
הריון לא מתוכנן.
דיכאון או חרדה במהלך ההיריון או אחרי הלידה אינם מתרחשים בשל משהו שעשית או לא עשית-זאת בעיה רפואית. למרות שאנחנו לא מבינים באופן מלא את הסיבות למצב זה, מחקרים מצביעים על כך שדיכאון וחרדה בתקופה זאת נובעים מעירוב של גורמים פיזיים, רגשיים וסביבתיים.
האם הדיכאון והחרדה במהלך ההיריון ולאחר הלידה משפיעים על התינוק שלי?
כן- בעיה רפואית זאת, עשויה להשפיע על התינוק אך לא באופן ישיר. הקשר המוקדם בין התינוק לאם חשוב להתפתחות התינוק וההתקרבות לתינוק זה חלק גדול בהתקשרות. כשיש לך דיכאון או חרדה, במהלך ההיריון או אחרי הלידה, זה יכול להיות קשה להית קרובה לתינוק. יתכן שיהיה לך קשה להגיב לצרכים של התינוק. ואם יש ילדים נוספים בבית גם מהם נעדרת תמיכתך.
טיפול מוקדם חשוב מאוד עבורך, עבור התינוק ויתר המשפחה. ככל שתקדימי להתחיל כך מוקדם יותר תרגישי שיפור.
האם יש טיפולים לדיכאון וחרדה במהלך ההיריון ואחרי לידה?
כן, ישנו טיפול, והוא יכול לעזור לך להרגיש טוב יותר. הטיפול יכול להפחית את התסמינים או להכחיד אותם לגמרי. ישנם הרבה אפשרויות טיפול לדיכאון וחרדה. יש אפשרות לפסיכותרפיה (טיפול בדיבור), יש אפשרות לטיפול תרופתי. אין טיפול אחד שמתאים לכולן.
נעשה תהליך אבחוני ראשוני, בכדי ללמוד יותר על הרגשתך וקשייך. יחד מחליטים על הטיפול המתאים לך. להלן רשימת טיפולים שעשויים להתאים:
ייעוץ פסיכותרפיה
לנשים מסוימות זה יעיל לדבר על הדאגות ועל הרגשות עם איש מקצוע. לאחר האנמנזה הראשונית המטפלת יכולה לעזור לך למצוא דרכים לווסת את רגשותייך, ולעשות שינויים שיפחיתו את הדיכאון והחרדה.
תרופות
מספר תרופות יעילות לדיכאון וחרדה והן בטוחות לנשים הרות ולנשים מניקות ולתינוק. במהלך ההיוועצות עם הרופא המטפל על הטיפול התרופתי נמצא ההרכב התרופתי הנכון. ישנן תרופות המפחיתות את המצוקה באופן כללי וישנם תרופות להקלה מידית.
האם יש משהו שאני יכולה לעשות בנוסף לטיפול?
ישנם מספר דברים שאת יכולה לעשות בנוסף לטיפול, שעשויים לעזור לך להרגיש טוב יותר.
התחברי לאימהות נוספות. חפשי קבוצת אימהות במרכז הקהילתי או ברשת האינטרנט. קבוצות אלו יכלים לתת לך את ההזדמנות ללמוד מאחרות שעוברות או עברו את אותם הדברים ולשתף ברגשות שלך.
פני זמן לעצמך. עשי דברים למענך כמו לצאת מהבית, או לעשות אמבטיה חמה וארוכה מבלי שיפריעו לך. בקשי מהשותף, ההורים, חברה או שמרטף בתשלום, להשגיח על התינוק על בסיס קבוע וצאי להתאוורר.
עשי דברים שמסבים לך הנאה. באם זה לשמוע מוזיקה, לקרוא ספר, או צפייה בסרט. קחי זמן מידי יום לעשות משהו שאת אוהבת.
תשמרי על פרופורציות ותהי ריאליסטית. את לא צריכה לעשות הכול. לא צריך שיהיה לך את הבית הכי מושלם. פשוט עשי מה שאת יכול והניחי לשאר.
בקשי עזרה. אל תחששי לבקש עזרה ממשפחה וחברים, בין אם זה טיפול בתינוק האו במשימות הבית.
תנוחי כשהתינוק נח, השינה חשובה עבורך כמו שהיא חשובה עבור התינוק, במהלך הלילה והיום שהתינוק ישן תעשי זאת גם את.
תהי בחברת אחרים. בקשי להיות עם מבוגרים אחרים כמו משפחה וחברים אשר יכולים לספק תמיכה וחברה. באופן שגרתי תפני לך זמן עם הבן זוג או עם אחרים שנעים לך בחברתם.
האם אני יכולה למנוע דיכאון או חרדה במהלך או אחרי הלידה?
באופן כללי אם את נמצאת בלחץ או נוהגת להפנים את רגשותייך, או יש לך מחשבות מטרידות כשאת חושבת על הריון או לידה, פניה לייעוץ מקצועי יכולה למנוע התפתחות של חרדה או דיכאון במהלך הריון ולאחר הלידה. כמובן, כשאת יודעת את הסימנים והתסמינים של דיכאון אחרי לידה, את יכולה לקבל עזרה כבר כשהם מופיעים, ללא דיחוי.
מה שאת יכולה לעשות:
בררי אם את נמצאת תחת גורמי הסיכון לדיכאון וחרדה אחרי הלידה ובמהלך ההיריון.
דברי אם איש מקצוע על דיכאון וחרדה סביב לידה ותלמדי למה לצפות.
תנסחי ציפיות מותאמות לעצמך ולמשפחתך.
עשי דברים בנוסף לטיפול שעשויים לעזור לך להרגיש טוב יותר.
תכנני מראש. עוד כשאת בהריון, תחשבי על מי יכול לתמוך בך ולעזור לך אחרי הלידה. תדברי עם האדם שאמור לעזור שיתכונן גם הוא.
זכרי, דיכאון וחרדה המתרחשים באזור הלידה הם לא מצבים שמתרחשים באשמתך, הם בעיה רפואית שזקוקה לטיפול רפואי.
אבות יכולים ללקות בדיכאון וחרדה אחרי הלידה ובמהלך ההיריון, גם כן.
דיכאון בקרב אבות הוא למעשה תופעה שכיחה – המשפיעה על בין 2% ל 25% מבין האבות במהלך ההיריון ועד שנה לאחר הלידה. הסיכוי קופץ ב 50% כאשר גם סובלת מדיכאון או חרדה. כמובן שמצב כזה שם את המשפחה בסיכון גבוה.
גורמי הסיכון לדיכאון אחרי לידה לגברים:
דרישות ואחריות חדשים במהלך ההיריון והלידה עשויים לעורר שינוי גדול בחייו של האב. חשוב להבין אילו גורמי סיכון יכולים להשפיע על התפתחות דיכאון אחרי לידה בקרב אבות.
קושי ביצירת התקשרות עם התינוק.
העדר דמות למודל אבהי לתינוק.
העדר תמיכה חברתית מהורים או חברים.
שינוי בקשר הנישואין, כמו העדר אינטימיות.
הרגשה של נטישה או קנאה בעקבות הקשר של האם והתינוק.
העדר חיזוקים על ההורות.
דיכאון של האם.
לחץ כלכלי או בעבודה.
ירידה בטוסטסטרון.
סימפטומים של דיכאון אבהי:
גברים עשויים להציג סימנים שונים לדיכאון. הם לא נוטים לבכות אך חשים תסכול ועצבנות. הדיכאון יכול להופיע כחוסר שקט, אימפולסיביות, וחוסר הנאה. אבות דיכאוניים נוטים יותר להשתמש בחומרים ממכרים, אלימות, ולא לעודד את ההנקה ושאיבת חלב.
זיהוי מוקדם של דיכאון לאחר לידה לגברים יכול לעזור בקבלת בעדרה המקצועית כך שהם נשארים חיוביים ומעורבים בחיי המשפחה.