הגדרה וסקירה איך בוחרים הדרכת הורים מומלצת
הדרכת הורים הינה סוג של טיפול המכוון לספק ידע, כלים, הנחיה, ובייחוד תמיכה מאוזנת ולא שיפוטית. בדרך זו ההורים רוכשים כלים ודרכים מותאמות יותר לטפח ולטפל בילדיהם.
להיות הורה הינה חוויה מתגמלת מאוד מחד, ומאתגרת מאידך.
אחריות ותפקידים רבים ניצבים בפני ההורים. הם נדרשים:
- לגדל ילדים טובים שיכולים לתרום לחברה.
- לספק מרחב אוהב, תומך, ומטפח.
- לעמוד בכל הצרכים של ילדיהם כמו בית, השכלה, מזון, וחינוך.
- לדאוג ולטפל בבני הזוג.
- לתמוך בקהילה בה הם חיים במטרה ליצור בסיס בטוח ופורה עבור משפחתם
- לתת למשפחתם חיי רווחה.
הם צרכים לעשות את כל אלה בעודם מנסים לספק את צרכיהם והתמודדויותיהם האישיות.
הנושאים הנפוצים ביותר עמם מתמודדים הורים הינם:
- פרידה וגירושין.
- התנהגות והתפתחות ילדים.
- תוקפנות ואלימות.
- מתחים משפחתיים.
- בטחון או הערכה עצמית.
- שימוש לרעה בחומרים (אלכוהול, סמים).
- נושאים הקשורים בגיל ההתבגרות.
- בריאות נפשית.
הדרכת הורים מציעה דרכים ושיטות המסייעות להורים לצבור הבנה רבה יותר אודות סגנון ההורות שלהם, לבחון, להתוודע ולרכוש כלים להתמודד עם קשיים אישיים, ואף לשקם, ולהשיב הרמוניה ושלווה לחיי המשפחה.
הדרכת הורים – למי מיועדת ומהן התוצאות המצופות
הדרכת הורים מומלצת לכל ההורים. יחד עם זאת, היא הכרחית יותר עבור אלה ש:
- חווים קשיים בזוגיות – קשיים כלכליים ובגידה הינן בעלות השפעה מרובה על הנישואין ועל הילדים. מחקרים הראו שחוסר נאמנות בקשר הזוגי עשוי להשפיע על דימויים העצמי ותחושת נטישה אצל הילדים. הם גם עשויים לפתח תפיסות מוטות ביחס לאהבה ונישואין.
- מתמודדים עם בעיות בריאותיות – בעיות בריאותיות ובכללן גם התמודדות עם קשיים נפשיים עשויים למנוע מהורה מלהיות עם המשפחה, ביחוד עם הילדים, בתדירות שהיה רוצה.
- נמצאים בתהליך פרידה או גירושין – פרידה או גירושין משפיעים בעצמה על הילדים בדומה להשפעתם על ההורים. בעוד ההורים נדרשים להתמודד עם להיות לבד אחרי שנים של יחד, הילדים נדרשים להתמודד עם הפרת האיזון של היחסים במשפחה בעודם נעים מהורה אחד לשני.
חלק מההורים מנתקים עצמם מחייהם של ילדיהם, דבר המעצים את הקושי בהפרת האיזון כשלעתים הם מנסים לחפש את דמות ההורה החסר באחרים. גירושין או פרידה מפגישה גם עם המאבקים ומתח המתלווה בלהיות הורה יחידני. הורים יחידניים שהם גם המפרנסים עשויים למצוא עצמם מקדישים לעצמם ולילדיהם זמן מועט באופן משמעותי. - חווים ניצול או אלימות – כל ניצול אחד ההורים עשוי לבסס מתח, פחד ואלימות נוספת במשפחה. ילדים יכולים לגדול עם כעס, אדישות, ושנאה.
חלק מהילדים עשויים להיעשות תוקפניים בעצמם. - התמודדות עם אבדן – אבדן בן משפחה כמו בן זוג או ילד, אבדן מקור פרנסה, או אבדן נישואין עשויים לערער לא רק את ההורה אלא גם את הילדים. דבר שעשוי להשפיע על יכולתם העתידית לשאת את אחריותם ומשימותיהם בחיים.
- מתמודדים עם בעיות של הילדים – ילדים, גם הם, עשויים להיות מקור למתח וקושי עבור ההורים, בייחוד מאחר והתנהגויות מתבגרים משתנות עם הזמן.
מחקר עדכני מצא שהנושא המטריד ביותר הורים למתבגרים הינו שימוש לרעה בחומרים ממכרים של ילדיהם בעוד שהנושאים המדאיגים ביותר את המתבגרים הינם התמודדות עם קשיים נפשיים והתעמרות. פעמים רבות הורים אינם שמים דגש על כך.
- שימוש לרעה בחומרים כגון סמים ואלכוהול – שימוש לרעה בחומרים משפיע על תחומים רבים בחיי המשפחה, כולל יציבות כלכלית ויחסים זוגיים. דבר זה מגביר את הסיכון לבעיות נפשיות וניצול.
הדרכת הורים היא גישה הנשענת על גוף ידע משיטות טיפוליות שונות. היא גם תהליך רב-שלבי. תוצאות אינן יכולות להיצפות בן רגע, על אף שפעמים רבות ניתן להיווכח בשינוי הדרגתי תוך ימים או שבועות מתחילת התוכנית.
מומחים, היכולים להיות פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, ויועצים המיומנים בסוג זה של טיפול, מבנים את תוכנית הטיפול באופן כזה המאפשר התאמתה לצרכים היחודיים של המשפחה.
איך עובד התהליך?
בדרך כלל הורים מגיעים להדרכה בשתי דרכים.
הראשונה, ההורה עשוי להיות מופנה על ידי רופא המשפחה, פסיכולוג, דמות משמעותית בקהילה, בית הספר, ואפילו מקום עבודה.
השניה, ההורה עצמו מחפש עזרה מקצועית.
בפגישה מתואמת מראש, המטפל/ת מקיים ראיון מקיף בכדי לזהות את הבעיה המרכזית, ובכדי ליצור הבנה טובה ומקיפה של הבעיה, ולהעריך את מצבם ויכולותיהם של ההורים בעת הפנייה.
בהמשך, המטפל מציע תוכניות הכוללות:
- הדרכה לשני ההורים
- טיפול זוגי
- גישור לגירושין
- ניהול כעסים
- טיפול בהתמכרות
בתחילה, המטפל עובד יחד עם ההורים או ההורה על הבעיה המשמעותית ביותר. בהמשך, חברי משפחה אחרים, למשל הילדים, עשויים להיות מוזמנים להשתתף במפגשים.
במקרים מסויימים, ממליץ המטפל להורים להשתתף בקבוצה להורים, דבר שעשוי לסייע להם ללמוד מהורים אחרים המתמודדים עם חוויות דומות.
המטפל עשוי לעבוד עם אנשי מקצוע נוספים (למשל רופא, מורי בית הספר ועוד).
סיכונים וסיבוכים אפשריים
במהלך התהליך הטיפולי ההורים עשויים להעלות זיכרונות או נושאים מעוררי אי-נוחות או שיש להורה קושי לשתף בהם. חלקם עשויים לפתח חרדה או תחושות דיכאון.
יש גם אחרים שעשויים לחוש מתוסכלים או חסרי תקווה בייחוד אם תוצאות ההדרכה אינן מידיות. תחושות אלה עשויות לבסוף לגרום להם להימנע מהתהליך, לאבד אמון במטפל, או לא להתייחס לתוכנית ולטיפול ברצינות.
יחד עם זאת, הבנת היתרונות בהדרכת הורים עשויה לסייע בהתגברות על ההתנגדויות. אנו מציעים הדרכת הורים אישית בחדרה במרכז אתרוג במגוון נושאים ספציפיים כגון:
הדרכת הורים לתינוקות, הדרכת הורים למתבגרים, הדרכת הורים לילדים בוגרים, הדרכת הורים לילדים עם הפרעות קשב וריכוז, הדרכת הורים לנוער בסיכון, הדרכת הורים לילדים לקויי למידה, הדרכת הורים לילדים עם בעיות התנהגות, הדרכת הורים לילדים אוטיסטים, הדרכת הורים לילדים עם צרכים מיוחדים, הדרכת הורים טיפול רגשי, הדרכת הורים וייעוץ שינה.